Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Jubileumsutstilling // Beethoven 250 år

02/12/2020 -19:30 - 12/18/2020 -19:30

I år markerer vi 250 års jubileum for Ludwig van Beethovens fødsel med en stor interaktiv utstilling på Norsk Lydinstitutt Stavanger.

På lydinstituttet finnes det et bredt utvalg Beethoven plater som spenner fra de tidligste innspillingene på pianorull og frem til LP-generasjonen. Vi har stilt ut både kjente og mindre kjente innspillinger for å vise bredden i samlingen.

Vi har blant annet innspillinger gjort på Beethovens eget klaver, orkestermusikk med tradisjonell besetting, og mer utradisjonelle innspillinger med mandolin og blåsere. Vi har stilt ut et eksemplar av den falske Beethoven Symfonien «Jena Symfoni». Et verk tilskrevet Beethoven i 1909, før det senere ble kjent at komponisten bak verket var Friedrich Witt. En annen spennende innspilling vi har er en Russisk 78-plate, som vi ikke har lykkes å finne noen andre steder. En piratkopi fra 1940 finnes også i utstillingen. I norsk-avdelingen har vi flere Kirsten Flagstad innspillinger på både 78-plater og LP-plater av Fidelio, Beethovens eneste opera.

På lydinstituttet har vi også populariserte innspillinger som rock, soul og diskotek utgaver av Beethoven. Den mest absurde innspillingen vi har, er av pianist og medium Rosemary Isabella Brown. Brown mente at hun ble kontaktet av de avdøde komponistene som dikterte sine musikalske verk til henne. Vi har også Norges største samling av Beethoven singler (45 rpm) og har dedikert en egen vegg til å vise frem deler av denne samlingen. Flere av platene i utstillinger en koblet opp mot QR-koder. Ved å skanne kodene kan publikum lytte til platene på mobil og nettbrett. I løpet av året vil flere innspillinger bli tilgjengelige gjennom vårt nye digitale lydarkiv på norsklydinstitutt.no.

I jubileumsåret tilbyr vi også en serie med klingende kåserier ved prof. Per Dahl. Dahl vil presentere historiske opptak av Beethovens musikk og på den måten bidra til å forklare Beethovens posisjon og aktualitet i dag. Alle foredragene er på onsdager kl. 19.30 på lydinstituttet.

  1. februar: Beethoven som symfoniker
  2. april: Beethovens teater- og kammermusikk
  3. oktober: Beethovens klaververker, gjest Olaf Eggestad
  4. desember: Beethovenske rariteter

Utstillingen åpner 12. februar og står til 18. des 2020.

Både inngang i utstillingen og foredragene er gratis og åpne for alle som er interesserte.

Details

Start:
02/12/2020 -19:30
End:
12/18/2020 -19:30