Gunnar Sandvold – biografi

av Per Dahl, 13.12.2015


Gunnar Sandvold

Sangeren Gunnar Sandvold ble født i Stavanger i 1915. Faren var vaktmester i forsamlingshuset Bethania og som ung kunne Gunnar få selge programmer, og komme inn gratis på de mange konsertene som ble holdt der. Han gikk i snekkerlære men ble etter hvert kjent for sin klare bass-baryton. Etter prøvesynging for Borghild Langgaard i Oslo sendte hun ham videre til Italia hvor han våren 1937 startet sangstudier hos Vittorio Ruffo ved La Scala (Milano). Sandvold ble på den tiden også kjent med arne Dørumsgaard og de utviklet et nært vennskap. Om Sandvolds sangkunst uttalte Dørumsgaard: «Ingen synger et så klangskjønt mezza voce som deg». Kontakten mellom Dørumsgaard og Sandvold var også av stor betydning for at Dørumsgaard valgte å gi sin samling til Stavanger.

Gunnar Sandvold debuterte som konsertsanger i Aulaen, Oslo i 1947. Da hadde han studert og arbeidet i Sverige i flere år. I 1949 var han med «Haugsundskoret av 1914» til USA og etter at korets turné var ferdig, ble Gunnar Sandvold igjen i USA frem til 1956. I 1954 sang Sandvold på en orkesterkonsert i Carnegie Hall med Leopold Stokowski som dirigent. Til tross for en internasjonal karriere var Sandvold alltid tilbake i Stavanger og ga konserter i Bethania. På disse konsertene var repertoaret bredt sammensatt fra folkelige viser til operaarier og konsertsanger. Dette gjorde han til en særdeles folkekjær artist, noe som også medførte to opptredener i NRK-programmet «Husker du».

Sandvold
Gunnar Sandvold på operascenen

Mens han arbeidet i Sverige hadde Gunnar Sandvold rollen som Crown i Porgy and Bess på Stora Teatern i Gøteborg i 1948-49. Gunnar syntes rollen var vanskelig for Crown var slikt et ondt menneske, og han selv ønsket at hans sangkunst kunne være til oppbyggelse for de som hørte på. Etter at Sandvold hadde arbeidet seg opp igjen etter en bilulykke i 1965 hadde han sin base i Stavanger, men han var ofte med berømte forkynnere (som Gordon Johnsen) på turné langs hele Vestlandet og særlig kjekt var det å komme til Skånevik, hvor hans kone Dagny-Rose (f. Christophersen) var fra.

Per Dahl

N/B: Musikken er digitalisert fra private båndopptagelser som Norsk Lysinstitutt Stavanger har en kopi.