Historien om en soldat // 20. juni kl. 16.00

Insimul og Norsk lydinstitutt inviterer til ettermiddagskonsert i foajeen i Sandnes kulturhus.

Insimul fremfører Historien om en soldat av Igor Stravisnky. For anledningen har vi med oss Helga Guren til å spille både forteller, soldat og djevel.
Etter forestillingen vil det blir servert enkel fingermat fra gamlaverket som man kan legge ved i bestillingen. Mens man nyter maten og noe godt i glasset vil John Derek Bishop spille noen plater fra samlingen til Norsk lydinstitutt.

«Historien om en soldat» er et musikkteaterstykke fra 1918 av Igor Stravinskij og den sveitsiske forfatteren Charles-Ferdinand Ramuz. Stykket er basert på et russisk folkeeventyr om en soldat som selger fiolinen sin til djevelen. I bytte mot fiolinen får soldaten en magisk bok som vil gjøre ham rik. Soldaten tenker først at dette var det beste som kunne skjedd han, men etterhvert savner han fiolinen og livets enkle gleder. I et forsøk på å løsrive seg fra det materialistiske fengselet, legger han fra seg boken. Han finner kjærligheten og flytter sammen med sitt livs kjærlighet i et slott hvor de nyter livet og musikken, men kommer djevelen til å la han leve lykkelig alle siden dager?

Kjøp billetter her

Insimul:
Insimul Sinfonietta er et ensemble med høyt kunstnerisk nivå som tilbyr konserter tilgjengelig for alle! Vi ble etablert i 2018 av musikere som møtte hverandre under studiet på Fakultet for utøvende kunst på UiS. I løpet av studietiden fant vi ut at våre to største lidenskaper var å spille konserter som kunne gi barn den samme opplevelse av musikk som vi har selv, samt å spille moderne musikk, helst fra unge komponister. Insimul er fylkets eneste sinfonietta og fyller et hull vi mener fylket har hatt lenge. Vi består av unge musikere hvor mesteparten av oss jobber som pedagoger i kulturskole og korps kombinert med å være frilansere, mens noen av våre musikere spiller til daglig i SSO. Til felles har vi vår kjærlighet til å formidle musikk til unge, gi nye komponister en mulighet til å få fremført musikken sin og gi publikum et konsertalternativ som skal være innenfor alles økonomiske muligheter.

Norsk Lydinsitutt:
Stiftelsen Norsk Lydinstitutt Stavanger ble opprettet i 1984 gjennom en avtale mellom Stavanger kommune og Arne Dørumsgaard. Stiftelsen finansieres av Stavanger kommune. Samlingen er en av verdens største private samlinger med sine 120.000 LP-plater, 50.000 78-plater, 10.000 spolebånd, 5.000 video- og musikk-kassetter, 5.000 musikkbøker, platekataloger og tidsskrifter samt omfattende teknisk utstyr for avspilling og kopiering av ulikt lydfestet materiale (i alt ca. 90 kubikkmeter eller ca. 42 tonn). Samlingen er unik i sin oppbygging ved at den har som sitt primære mål å dokumentere den utøvende praksis i 1900-tallets europeiske musikkultur gjennom det lydfestede materiale, og samlingens enheter er derfor oppstilt alfabetisk etter utøver. Samlingen har et naturlig tyngdepunkt innen vokalmusikken i første halvdel av 1900-tallet, men har også et betydelig innslag av norsk musikk og norske musikeres lydfestinger.

Helga Guren er skuespiller ansatt ved Rogaland Teater. Hun arbeider også frilans som skuespiller og musiker utenfor teatret. Guren har medvirket i flere filmer og tv-serier, blant annet i Rosemari av Sara Johnsen, Netflix-serien Hjem til Jul og NRK serien 22. juli. Hun er også leder av det Stavangerbaserte musikk-kollektivet Guren Salong. I 2019 ble Helga Guren tildelt Heddaprisen for beste kvinnelige hovedrolle for hennes tolking av Protagonisten i Dritt//La Merda. I 2018 mottok hun 1-årig arbeidsstipend fra Statens Kunstnerstipend.

John Derek Bishop:
John Derek Bishop er komponist, produsent og utøver innen sjangeren elektronisk musikk. Han gav ut album i 2016 på Jazzland Recordings under alias Tortusa og har fått god presseomtale i Tyskland, Canada og Norge. Albumet ble nominert til Spellemann i kategori Elektronika. Bishop bruker ulike former for både hardware og software til komposisjon og livefremføring, eksempelvis gamle båndmaskiner, modulære synthesizere, samplere og en rekke andre verktøy. En hjørnestein i Bishops produksjon er selve klangen og strukturen i lydbildet. Bishop har turnert i England, Tyskland og Norge de siste årene som soloartist og sammen med saksofonist Inge Breistein.

Gamlaverket:
Midt i Sandnes sentrum, like ved jernbanestasjonen og landets lengste gågate, Langgata, ligger den unike restauranten GamlaVærket. Med sitt særpregede interiør er stedet et monument over byens historie som dannet grunnlaget for teglverk- og potterinæringen i Sandnes. Med fokus på lokale tradisjoner og råvarer kan du stikke innom for en ostekake og cappuccino, eller slå deg ned til en treretters med vinpakke.
Arrangementet er støttet av norsk kulturråd og Sandnes kommune.